Futás télen és hogyan öltözz?

Délka čtení: 4 perc | Szerző: Anna

A futásra alkalmatlan időjárás nem létezik, a nem megfelelően felöltözött futó viszont igen gyakran.

A télben és hűvös időjárásban végzett futás nagyobb motivációt és felkészülést igényel. A hűs levegő azonban egy idő után, amikor a test felmelegszik, kellemesen frissítővé válhat, és megadja a futónak a szükséges energiát. A futás után pedig az otthon melegének kellemessége leírhatatlan.

A téli időszakot rövid nappalok, hosszú éjszakák és általában hidegebb időjárás jellemzi. A sötétség vagy a hideg bizonyos akadályt jelenthetnek sok futó számára, amit előre figyelembe kell venni. A hidegben és sötétben végzett futásra többféleképpen lehet felkészülni. Összeszedtünk néhány tippet, hogyan ne tántorítson el Titeket sem a hideg, sem a sötétség.

Miben fussunk télen?

Kényelmes téli futóruházat különbözik attól, amit tavasszal viselnek a futók. A hidegebb időben az „éppen megfelelő” öltözködés kiválasztása komoly kihívást jelenthet. Ha esetleg nem sikerül eltalálnotok, előfordulhat, hogy fázni fogtok vagy túl nagy melegetek lesz. Az általános ajánlás szerint úgy kell felöltöznie a futónak, mintha a külső hőmérséklet 10°C-kal magasabb lenne. Ez azért van így, mert a fizikai tevékenység során felmelegszik a test, és jól fogtok érezni magukat a futás közben is. Ellenőrizzétek tehát a külső hőmérsékletet, és annak megfelelően öltözzetek fel!

Hogyan kell helyesen rétegezni a futóruházatot? Mindig gondoljatok a „három réteg” szabályára, amelyet néha „1-2-3 hagymaelvnek” is neveznek, és amelyet először a Craft márka mutatott be a világnak. Eszerint sokkal jobb, ha több vékonyabb réteget választanak, mint ha kevesebb vastagot.

  1. Az alap az alap. Első rétegként például egy melegebb leggingset és egy hosszúujjú kompressziós pólót válasszatok, illetve minőségi funkcionális ruházatot. Az alapréteg mindig az első vonalban fog állni, így hatékonyan el kell vezetnie az izzadságot – vagy a környékbe, vagy a második rétegbe. Célszerű, hogy a póló szorosan illeszkedjen a testhez. Hiszen az illeszkedő póló az izzadságelvezetési funkciója mellett hőszabályozó tulajdonságokkal is rendelkezik. Az alaprétegnek funkcionális szintetikus anyagból vagy merinó gyapjúból kell készülnie, mert a pamut csak felszívja az izzadságot, és általában véve nem ideális sportruházatanyag.
  2. A szigetelőréteg. Az alapréteg után a második réteg következik, amely a szervezet melegítésére szolgál. Ideális például egy funkcionális pulóver. Bár főleg szigetelni hivatott, szintén el kell vezetnie az izzadságot a test felületéről a külső rétegbe vagy a környékbe. A pamut itt sem jó választás, mivel az csak felszívja az izzadságot, amitől nehezebb lesz, és akkor biztosan nem tölti be jól a melegítő funkciót.
  3. Az utolsó rétegként vegyetek fel egy könnyű, vízálló dzsekit. Ennek elsősorban védő funkciója van. Vajon milyen dzseki ideális téli futásra? A dzsekik esetében több alapvető paraméter alapján lehet választani: vízállóság, szélállóság, légáteresztőség, súly, ár stb. A legelterjedtebb típusok közé a softshell dzsekik vagy a széldzsekik tartoznak.

Mi a helyzet a lábakkal?

Viszonylag könnyebb a nadrág, minél hidegebb, annál melegebb. Viszonylag vékony leggingssel nagyjából 5°C-ig meg lehet boldogulni, ha fagy van, akkor jól jön a szigetelt leggings . Azok a futók, akik nem akarnak balerinának tűnni, választhatnak lazább nadrágok közül, vagy rövidnadrágot viselhetnek leggingsre.

Válasszon futócipőt a helyzetnek és a terepviszonyoknak megfelelően, ha havas vagy vizes, akkor lehetőleg GORE-TEX® kezeléssel ellátott cipőt válasszon. Ha egy városi parkba vagy olyan bicikliúton mész futni, ahol csak rövid ideig áll meg a hó. A gyakorló országúti cipők is jó szolgálatot tesznek. Ha azonban jobban szereti a terepet, a természetben való futást vagy hókatasztrófa áldozata lett, akkor a túracipő biztosan megfelel Önnek. Az egyik legszembetűnőbb különbség a talp mintázata, amely nem csúszik annyira hóban vagy sárban, és jobb tapadást biztosít a megerőltetőbb terepen. Melegebb zoknit választhatsz futócipőhöz.

Ne felejtse el rendszeresen ápolni és impregnálni szeretett futócipőjét! Nemcsak a cipők vízállóságát növeli, hanem az általános élettartamát is, és jobban tisztán tartják. Itt az AD Sportnál kínáljuk és ajánljuk a Collonil márkát, amely több mint 100 éve folyamatosan fejleszti technológiáját a lábbelik és anyagok ápolásával kapcsolatos kérdésekben.

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a kesztyűről és a sapkáról vagy fejpántról sem. Fedett fej nélkül bizonyos mennyiségű testhőt veszítesz.

Hogyan lehet felülemelkedni a sötétségen?

Általánosságban elmondható, hogy csökkent látási viszonyok mellett ne feledkezzünk meg a fényvisszaverő elemekről, amelyek elengedhetetlenek a szabadban való biztonságunk érdekében! Ne feledkezzen meg a fényvisszaverő elemekkel ellátott ruhákról sem , ha az utakon fut. Ennek köszönhetően jobban látható lesz a közelben közlekedők vagy kerékpárosok számára.

  • Fuss reggel iskola vagy munka előtt.

Ha a munkáltatója vagy egy rugalmasabb foglalkozás megengedi, fuss reggel, még napfény előtt. Nemcsak a reggeli teljesítményed lendít fel az egész napra, de a napi fizikai aktivitásod is befejeződik, és nem kell egész nap ezen gondolkodnod.

  • Tervezze meg útvonalát megvilágított környezetben, ahol még sötétben is futhat.

A városi park, a folyó menti ösvény vagy a kivilágított sikátorok nagyszerű választás lesz.

  • Fuss ki a sötétben ismerős környezetbe, de ne felejtsd el a fejlámpát és a fényvisszaverő elemeket!

Ha nem rajongsz a városi vagy utcai utakért, és szereted a természetet, ne félj tőle sötétben sem, de mindenképpen szereld fel magad egy fejlámpával . Lehet, hogy szinte fejből tudja az útvonalat, de még mindig megtörténhet, hogy meglep egy döcögős az erdőben, vagy egy kő, amiben megbotlik.