Gyakorlat a terhesség alatt

Korábban úgy vélték, hogy a terhesség alatti sportolás veszélyes lehet mind a magzat, mind a kismama számára. Manapság azonban a szakértők is egyetértenek abban, hogy ennek az ellenkezője igaz. Hacsak egy nő nem magas kockázatú terhességben van, vagy más egészségügyi problémákkal küzd, a torna inkább jótékony hatással van az egészségére. Amennyiben a nő a terhessége kezdete előtt is aktív volt, nem kell lemondania a sportolásról. Az egészséges nők számára a terhesség alatti sportolás mind a testi, mind a lelki egészségre jótékony hatással van. A jól kiválasztott mozgás segít enyhíteni a hátfájást, csípőfájást, oldja a stresszt és javítja a jókedvet. Van olyan speciális kismama torna is, amely hasznos felkészülés a szülésre.

Tényleg biztonságos a terhesség alatti torna, és mi kerülendő?

Mint már említettük, ha a kismamának nincsenek egészségügyi problémái, és terhessége eseménytelenül zajlik, nem kell kerülnie a fizikai tevékenységeket. A lényeg csupán az, hogy figyelembe vegye, melyik gyakorlatok és tevékenységek kerülendők. Azok olyan tevékenységek, amelyek ütéseket, hirtelen mozdulatokat tartalmaznak, illetve a leesés vagy ütközés kockázatával járnak. Hagyjátok ki tehát a kerékpározást, korcsolyázást, lovaglást, labdajátékokat, extrém sportokat és a futást. Ha viszont a nő már a terhessége előtt is futott, és ha egészséges magzatról van szó, a futás sem árt. Azonban minden kismama más és más a terhessége is. Íme az általános tanács: hallgassatok a testetekre, és az majd megmondja, mit kíván. Azonban a terhesség biztosan nem a legjobb időpont a futás elkezdésére. Fontos azonban, hogy mindig egyeztessétek a terveiteket orvosotokkal, figyeljetek a testetek jelzéseire, és ne erőltessétek túl magatokat.

Mi a megfelelő torna a terhesség alatt?

Terhesség alatt minden olyan sporttevékenység vagy mozgás jó, amely megfelel a kismama testi állapotának, korábbi sporttevékenységének, amely szórakoztatja őt, és nem veszélyezteti a magzatot. Ha egy nő a terhesség előtt is aktív volt, a nőgyógyásszal való konzultációt követően nagymértékben folytathatja a sportolást. Viszont azoknak a kismamáknak, akik a terhesség előtt nem sokat sportoltak, csak lassacskán kell kezdeniük. Általánosságban a rendszeres mozgás/sportolás ajánlott, nem az alkalmi megterhelő tevékenységek.

Ajánlott tevékenységek

  • Kismama pilates és jóga
  • Úszás és vízi torna
  • Gyakorlatok fitnesz labdával
  • Fitnesz

Általános tanácsok

Terhesség alatt olyan gyakorlatok jók, amelyek csak kissé erősítik a hasizmokat. Ajánlott a láb, fenék, hát, mellkas és a medencefenék izmainak a megerősítése is. Minden gyakorlatnál figyelni kell a megfelelő légzésre. A séta is remek és természetes mozgásforma, amely során sosem árt, ha kissé megnyújtjuk az izmokat. Másrészt, egy kismamának nem szabad erőltetnie magát, ha fájdalmai vannak vagy nem érzi jól magát. A terhes nőknek szánt gyakorlatok kiválasztásakor érdemes konzultálni nőgyógyásszal, szülésznővel vagy edzővel. A fizikai tevékenységekhez kényelmes és bő szabású ruházatot, megfelelő sportmelltartót és megfelelő kiegészítőket kell viselnie.